Despre alegerea responsabilă a încălțămintelor pentru copii

O alegere greșită de încălțăminte poate să afecteze integral postura copiilor.

98% dintre copii se nasc cu picioare sănătoase. Totuși, majoritatea adulților au unele deformații ale picioarelor. De cele mai multe ori, deformațiile acestea sunt cauzate de încălțăminte nepotrivite. De aceea, este foarte important să măsurăm picioarele frecvent și să purtăm încălțăminte de calitate.

În același timp, nu trebuie să uităm de responsabilitatea noastră față de copiii noștri. Kid Feet vă oferă încălțăminte de calitate, care pot să ajute dezvoltarea sănătoasă ale picioarelor copiilor dumneavoastră. Mai jos vă oferim ajutor legat de alegerea încălțămintelor potrivite.

 

Cum pot fi recunoscute încălțămintele de copii sănătoase?

Încălțămintele sănătoase se potrivesc picioarelor: lungimea ideală a încălțămintelor este recomandată să fie puțin mai mare , aproximativ cu 0.5-1 de cm, decât lungimea picioarelor: trebuie să aibă spațiu pentru mișcare. Spațiul de mișcare este necesar ca bombeul să nu preseze degetele de la picior.

Mai presus de toate, cel mai important este ca talpa încălțămintelor să fie flexibilă, care ajută picioarele în mers. Încălțămintea și piciorul trebuie să formeze o unitate flexibilă.

 

În afara lungimii, de ce este importantă lățimea încălțămintelor pentru copii?

În timpul mersului, piciorul se mișcă atât în lățimea cât și în lungimea lui. Deci, încălțămintele trebuie să se adepteze acestor mișcări. Partea frontală a picioarelor devine mai lată în timpul decolării. În cazul în care încălțămintele nu lasă această ”marjă de manevră”, se pot dezvolta inflamații la picior.

Sistemul internaţional de mărimi WMS (Weit-Mittel-Schmal), un caracteristic al încălţămintelor de înaltă calitate, garantează mărimea calapodei optime recomandate.

Producătorii care angajează acest sistem în procesul de fabricaţie produc încălţăminte în trei lărgimi diferite şi anume: W (weit/lat, V), M (mittel/mediu, IV, III) și S (schmal/strâmt, îngust, II). Pentru mai multe informatii despre sistemul WMS, vizitați site-ul oficial.

Majoritatea produselor oferit de magazinul Kid Feet sunt fabricate în sistemul WMS.

 

Pot copiii să stabilească dacă încălțămintele purtate de ei sunt adecvate?

De obicei, copiii au un prag de durere mult mai ridicat decât adulții. De aceea, în timp ce noi nu purtăm încălțăminte inconfortabile pentru o perioadă lungă de timp, copiii le poartă acestea fără deranjament. Prin urmare, se pot dezvolta puncte de presiune și alte probleme fără observare.

Acest lucru înseamnă că părinții ar trebui să verifice în mod regulat picioarele copiilor și încălțămintele lor. Trebuie să se acorde o atenție deosebită la pete roșii în părțile interioare și exterioare ale picioarelor, la articulațiile de degetele la picior și călcâi.

 

Cât de frecvent trebuie să măsurăm picioarele copiilor?

În general, este nevoie de încălțăminte noi, dacă încălțămintele vechi nu se mai potrivesc în mod corespunzător pe picior. Aici ne referim atât la lungimea picioarelor cât și la lățimea lor. Simultan cu măsurarea înălțimii, trebuie să măsurăm și picioarele copiilor, ca să putem alege încălțăminte de mărimi și forme potrivite.

Ca încălțămintele copiilor să nu fie nici prea mari, nici prea mici, vă recomandăm să măsurați picioruțele copiilor la fiecare 2-3 luni. De fapt, la vârsta de 2-3 ani picioarele copiilor cresc două sau trei măsuri anual, în timpul grădiniței și scolii elementare aproximativ două măsuri, iar mai târziu creșterea se încetinește la o măsură pe an.

 

De ce nu trebuie ca copii să poartă încălțămintele fraților și surorilor mai mari?

Încălțămintele folosite sunt oglinzile picioarelor care le-au purtat. De aceea, încălțămintele acestea conțin încrețituri și urme de utilizare care nu potrivesc noilor picioare. Este foarte rar ca două picioare să se potrivească atât în lățime și condiție cât și în lungime.

Pe de o parte, încălțămintele prea mici pot afecta modul de mers, fiindcă împiedică picioarele în mișcarea sănătoasă. Pe de altă parte, în cazul încălțămintelor de dimensiuni mai mari picioarele se alunecă înainte și înapoi, iarăși împiedicând mișcarea picioarelor împreună cu ele.

 

Ce mai putem să facem ca picoarele copiilor noștri să se dezvolte cât mai sănătos?

Fiindcă deformațiile la picior și la degetele la picior sunt foarte frecvente și la adulți, trebuie să acordăm atenție deosebită la îngrijirea și dezvoltarea picioarelor în copilărie. De fapt, cu cât mai mult antrenăm picioarele, cu atât mai puternici devin. Eventual, putem să executăm și exerciții speciale de picioare.

În procesul mersului unul dintre cele mai importante organe este talpa. De aceea, este recomandata ca copiii să aleargă cât mai mult posibil cu picioarele goale, dar numai în mediu natural (în iarbă, nisip etc). Încălțămintele de copii nu pot să împiedice piciorul și degetele la picior în dezvoltarea liberă. Configurația și utilizarea lor trebuie să evoce sentimentul și senzația plimbării în picioare goale.